Hör Sofia Barré, kommunikationschef Svenskt Vatten, berätta om hur miljön påverkas negativt av att du tvättar bilen på gatan. Foto: SVT/Pressbild

Därför ska du inte tvätta bilen på gatan

Uppdaterad
Publicerad

Att se folk tvätta bilen på gatan är en vanlig syn nu under våren. Men att tvätta bilen på det sättet är både förbjudet och farligt för miljön. Det eftersom man spolar ut giftiga kemikalier rakt i dagvattnet.

Enligt Sofia Barré, kommunikationschef på Svenskt Vatten, ger en biltvätt på gatan negativa konsekvenser på miljön.

– Då spolar man kemikalier, olja och annat rakt ut i närmsta vattendrag. Kemikalierna och annat som följer med vattnet är skadligt för fiskar och förstör miljön i sjöar.

Tvätta bilen hos en biltvätt

Ett vanligt missförstånd, enligt Sofia Barré, är att vattnet man spolar ner i gatubrunnar går via ett reningsverk, men så är inte fallet. I stället spolar man kemikalier och annat rakt ut i dagvattnet.

– För att förhindra att man spolar kemikalier rakt ut i det vattnet man själv och ens barn ska bada i, bör man ta sig till en biltvätt. Där ser de till att vattnet renas innan det går ut i dagvattnet.

Bättre att tvätta på gräset

Om man inte skulle ha möjlighet att åka till en biltvätt är det bättre att tvätta bilen på gräset.

– Det är bättre för då tar jorden upp delar av de kemikalier och liknande som man släpper ut, säger Sofia Barré.

Hör mer om hur miljön påverkas negativt av att du tvättar bilen på gatan i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.