Visst är det kul att gå i skog och mark, men extra bra är det enligt Naturvårdsverket i Olofström, som prisas som Sveriges friluftskommun. Foto: TT

Olofström prisas – bäst i Sverige på friluftsliv

Uppdaterad
Publicerad

Kan man tävla i att vara bra på friluftsliv? Jodå, det kan man – Olofströms kommun har nämligen vunnit utmärkelsen ”Sveriges friluftskommun”.
– Det är stort för oss och väldigt hedrande, säger Daniel Ottosson, teknisk samordnare offentlig miljö på Olofströms kommun.

Utmärkelsen delas ut av Naturvårdsverket, Svenskt Friluftsliv och Sveriges Fritids- och kulturchefsförening. Av 223 kommuner som deltog i undersökningen som ligger till grund för utmärkelsen var Olofström vassast i år. Framför allt handlar det om hur kommunen har arbetat för att få så många som möjligt att ta del av friluftslivet.

– Vi har bildat ett forum med alla föreningar och organisationer som nu använder skogen som en arena. Vi har även anordnat workshopar i skolorna med inriktning på friluftsliv, säger Daniel Ottosson.

Skapat medborgarforum

Kommunen har även anordnat medborgarforum men kvällar där Olofströmsborna har fått komma och lämna förslag på hur friluftslivet ska utvecklas. I och med utmärkelsen har kommunen fått 50 000 kronor till sitt fortsatta arbete.

– Nu kommer vi fira detta och sen fortsätta arbetet framåt, säger Daniel Ottosson.

Karlskrona näst bäst i länet

Fler kommuner i Blekinge har deltagit i undersökningen där kommunerna få svara på frågor om planering, information, samarbete och aktiviteter. Karlskrona knep en nionde plats, Karlhamn hamnade på plats 16 och Sölvesborg, plats 47.

Här är motiveringen till förstapriset:

Olofströms kommun har genomfört en omfattande samverkansinsats genom medborgarforumen ”Påverka friluftslivet och naturvården” och genom workshopen ”Skolnära skogar”. Arbetet blev en spännande process där invånare, föreningar, organisationer och pedagoger från kommunens skolor och förskolor deltog. Hela processen dokumenterades och därefter skapades ett naturvårds- och friluftsprogram.

Årets friluftskommun – tidigare vinnare

Visa

2010 Sundsvall

2011 Örnsköldsvik

2012 Örebro

2013 Örebro

2014 Leksand, Söderhamn och Örebro (tre vinnare)

2015 Örnsköldsvik

2016 Örnsköldsvik

2017 Huddinge och Örebro (två vinnare)

2018 Sundsvall

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Olofström

Mer i ämnet