Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Amelia Lilja, skuldrådgivare i Karlshamn kommun, säger att det är svårt för folk att erkänna att de har ekonomiska problem. Foto: SVT

De är mest skuldsatta i Blekinge: ”Många skäms”

Uppdaterad
Publicerad

Fler och fler människor i Blekinge hamnar i skuldfällan, enligt en undersökning från Kronofogden. Karlshamn är den kommun i länet som sett den största ökningen, särskilt bland 35-54 åringar.

Det är inte en lätt sak att erkänna att man har ekonomiska problem, i alla fall om man frågar Amelia Lilja, skuldrådgivare på Karlshamn kommun.

– Att blotta sig själv med att man har problem med sina pengar är någonting som kan påverka ens självförtroende, säger hon.

Mest skulder bland medelåldern

Antalet skuldsatta människor i Blekinge har ökat, särskilt i Karlshamn. Varför det är åldersgruppen 35-54 år som är extra utsatt finns det inget exakt svar på. Men skuldrådgivaren Rebecka Svensson har en hypotes.

– Det har varit särskilt tufft för barnfamiljer där matpriser, räntor och annat har ökat.

Det finns hjälp att få

Amelia Lilja säger att skuldrådgivare som hon kan hjälpa de som har stött på bekymmer med sina lån.

– Vi gör en helhetsbild av hur din ekonomi ser ut och ser vilka lösningar som finns för att fixa dina problem.

Antal skuldsatta i blekinge i procent år 2023

Karlshamn: 4 %

Karlskrona: 3 %

Olofström: 4,9 %

Ronneby: 4,5 %

Sölvesborg: 3,7 %

Källa: Kronofogden

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.