Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
1980 skrevs de första breven mellan Johanna Medin i Nättraby och Martha Gray i Louisville. Över 40 år senare har de nu träffats för första gången. Foto: Michelle Hallberg/SVT

De blev brevvänner 1980 – träffas nu för första gången

Uppdaterad
Publicerad

I årskurs 3 skrevs det första brevet mellan Johanna Medin i Karlskrona och Martha Gray i Louisville, USA.

Brevvännerna har hållit kontakten och nu över 40 år senare har de träffats för första gången.

En stark vänskap har utvecklats trots en lång distans från varandra rent geografiskt. Johanna Medin gick på Nättrabyskolan i Karlskrona – Martha Gray bodde i Louisville i delstaten Kentucky i USA.

– Vi har pratat om att träffas så länge, men det har alltid kommit något emellan. Jag vet egentligen inte varför det inte blivit av förrän nu, säger Johanna Medin.

Nära fast de aldrig träffats

För det har gått över 40 år sedan Nättrabyskolans tredjeklassare fick möjligheten att skriva brev till jämngamla elever i USA.

Många brev har skrivits sedan dess. Handskrivna brev som sedan gick över i lite snabbare kommunikation vid sociala medier.

– Vi skrev om problem man hade som barn, om pojkvänner och sånt. Sen fick vi egna barn båda två och då skrev man mer om familjelivet, berättar Johanna Medin.

– Jag har alltid känt att vi varit väldigt nära även om vi aldrig hade träffats. Hon är som den syster jag aldrig haft, säger Martha Gray.

Hör mer om brevvännerna och deras första möte i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.