Väggahallen blev spelplats för det extrainsatta mötet under fredagskvällen.

Efter röstkaoset: Extrainsatt möte avgör framtida styret i Karlshamn

Uppdaterad
Publicerad

Under fredagen avgörs det vilka som kommer att leda Karlshamns kommun de kommande två åren, vid ett extrainsatt kommunfullmäktige – mitt under pågende mandatperiod och coronapandemi.

Om det blir maktskifte eller inte ser ut att hänga på Vänsterpartiet.

Under fredagseftermiddagen är det omval av kommunstyrelsen i Karlshamn. Det efter att det stod klart att Högsta förvaltningsdomstolen valt att inte ta upp tvisten om rösträkningen när kommunstyrelsen valdes 2018.

Hålls i Väggahallen

På grund av smittspridningen av covid-19 ser det extrainsatta mötet väldigt annorlunda ut. Rådhussalen kommer att ersättas av Väggahallen, för att deltagarna ska kunna hålla avstånd.

Sverigedemokraternas gruppledare Björn T Nurhadi har tidigare kritiserat valet att hålla fysiska möten under pandemin – då gällande ett sammanträde i regionfullmäktige.

– Jag tycker att det här är en bra lösning med tanke på omständigheterna, speciellt då det finns munskydd tillhanda för samtliga. Och jag hoppas att alla deltagare kommer att använda dem, säger han.

V har avgörande roll

Inför omröstningen ser Vänsterpartiet ut att avgöra om den styrande koalitionen – bestående av S, C och MP – får sitta kvar eller ersätts av ett borgerligt styre.

Enligt Vänsterpartiets gruppledare, Tommy Larsson, kommer man att rösta på det egna partiet som en egen grupp. Det skulle i så fall resultera i att oppositionen inte får tillräckligt många mandat för ett maktskifte.

– Det innebär tyvärr även att vi åker ur kommunstyrelsen och förlorar insyn där, men det är självklart för oss att rösta på vårt eget parti, säger han.

Men att stoppa ett maktskifte är ingen målsättning för partiet, menar ordförande Jens Henningsson.

– Efter valet 2018 bestämde vi oss för att rösta på oss själva om vi inte blir inbjudna till något annat samarbete, vilket vi inte har blivit. Därför kommer vi att rösta såhär, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.