Bosse Johansson och Michael Hultman har olika bilder av Ronneby. Foto: SVT

Två bilder – av samma stad

Publicerad

En menar att Ronneby förvandlats till en stökig gangsterstad. En hävdar att allmänheten kan känna sig fortsatt trygg. Båda står bakom diskussionsgrupper som satt situationen i Ronneby i fokus.

Michael Hultman är administratör och ansvarig för sidan ”Otrygga Ronneby”. Han är kritisk till utvecklingen i kommunen, ifrågasätter den politiska ledningen och menar också att media inte berättar sanningen om vad som sker i staden. Hultman satt under fredagen i möte med författaren och debattören Katerina Janouch som i dagarna rest till Ronneby för att skapa sig en bild av den senaste tidens händelser.

– Vi har startat sidan för att lyfta fram sådant som etablerad media tystar ner. Vi är många som inte känner igen oss i Ronneby längre, säger Michael Hultman.

”Hycklar inte”

Han står bakom den manifestation som planeras i centrum i morgon samtidigt som Facebook-sidan Hultman administrerar är en av flera som bidrar till att sprida en felaktig bild av Ronneby och kommunens flyktingmottagande, enligt kommunalrådet Roger Fredriksson.

– Jag delar helt enkelt inte Rogers uppfattning om hur Ronneby ser ut. Det är möjligt att han tycker att jag har obekväma åsikter, men jag blundar i alla fall inte för verkligheten.

Vilket ansvar har du för det som publiceras på sidan?

– Ansvar har jag. Jag arbetar med den här sidan 18 timmar om dygnet. Vi hycklar inte, men samtidigt hänger vi inte ut människor som inte är dömda.

Gemensam lösning

De olika debattgrupper som berör läget i Ronneby går som en åsiktsmässig vattendelare genom staden.

På andra sidan står kulturarbetaren Bosse Johansson. Han ansvarar för sidan ”Tryggare Ronneby”.

– Visst finns det problem i stan, det kan vi inte blunda för. Men jag tror att vi når större framgång om vi löser det här tillsammans i stället för att misskreditera hela grupper i sociala medier.

Hur upplever du Ronneby i dag?

– Jag känner mig aldrig rädd eller hotad. Jag menar att vi lever i en trygg stad. Interna uppgörelsen mellan olika individer förändrar inte den bilden, säger Bosse Johansson, vars grupp också anklagas av kommunledningen för att sprida falska uppgifter. 

– Jag försöker hålla rent och kastar ut den som inte håller god ton, men det är kanske inte alltid man lyckas. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer