Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör mer om arbetet och vad som hittats under städningen i klippet. Foto: Privat

De har städat över tio mil av Blekinges kust och skärgård

Publicerad

Under sommaren har Blekinges kust och skärgård städats – från Kristianopel till Sölvesborg.

Bland det man hittat finns bildäck, lastpallar och delar av bryggor.

Arbetet med att städa Blekinges kust och utvalda öar har pågått under sommaren, och har nu nått sin slutfas i Sölvesborg. Totalt handlar det om en sträcka på drygt tio mil som städats.

Strandstädningen har genomförts av anställda på det sociala företaget Kasak i alla kommuner utom Karlshamn, där arbetet utförts av feriearbetare.

– Det är viktigt att det här görs för att vi ska kunna behålla en attraktiv skärgård. Men även för att djur inte ska komma till skada, säger Susanne Mattsson, projektledare på Blekinge Arkipelag.

Strandstädning för frivilliga

Under lördagen den 16 september, på den så kallade ”Håll Sverige Rent-dagen”, arrangerar Blekinge Arkipelag strandstädning för frivilliga på Dragsö camping och i Matvik.

– Då finns det möjlighet för den som vill att följa med ut med båt och plocka skräp, säger Susanne Mattsson.

Strandstädningen av Blekinges kust och skärgård

Föreningen Blekinge Arkipelag samordnar strandstädningen, som finansieras av Naturvårdsverket till 90 procent. Övriga tio procent finansieras av Blekinges kommuner.

Det här är tredje året som strandstädningen anordnas.

Projektet avslutas den 30 september.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.