Foto: Cecilia Ahle

De hårdtränar för att kunna sitta stilla på lektionen

Uppdaterad
Publicerad

För att öka koncentrationen på lektionerna har Torhamns skola börjat med fyra minuters högintensiv träning några gånger i veckan. Efter bara en och en halv månad ser redan elever och lärare resultat.

Klockan har just slagit åtta på Torhamns skola. Elever och lärare är samlade på skolgården för en av veckans fyra minuters tabatapass, en högintensiv intervallträning.

– I tabatapasset har jag många korsröreser som korsar kroppen mittlinje, det gör att de två olika hjärnhalvorna kan kommunicera mycket bättre. Då blir inlärningen för barnen mycket lättare, säger Jessika Johannesson, lärare på Torhamns skolan, som börjar peppa igång eleverna inför dagens pass.

Motorikens betydelse

Allt började med att Jessika började utbilda sig och fokusera mer på träning och motorik i skolan. Förutom tabatapassen försöker hon implementera mer vardagsmotion i klassrummet när koncentrationen tryter.

– Man börjar inse att motoriken har större och större betydelse. När elever med koncentrationssvårigheter får träna motorik och får mer kontroll på kroppen tar de lättare del av skoldagen. Det hjälper alla att hålla fokus, men vissa ännu mer kan man säga, säger Jessika Johannesson.

TV: Se inslaget om barnens träningspass på Torhamns skola

Idén och rörelserna kommer från det delvis blekingebaserade företaget ”Träning i livet” och konceptet har snabbt spritt sig över landet.

Foto: Cecilia Ahle

– Nära 950 skolor använder sig av det här koncepetet nu. Vi valde att det inte skulle vara mer än fyra minuter för att inte ta för mycket lektionstid, och det räcker! Då håller man uppe koncentrationen och kan engagera sig mer, säger Sara Wikander, hälsocoach för Träning i livet.

”Blir för trötta för att prata”

Efter en och en halv månad med tabatapass på schemat för alla elever är det inte bara lärarna som märker av skillnaden.

– Jag tänkte först att det lät tråkigt. Men sen när jag fick testa det så älskade jag det. Morgnar med tabata gör att jag är mycket mindre pratig, säger Hedvig Påhls, 9 år.

– Det blir lugnare och tystare i klassen. Det gör att det blir lättare att fokusera, säger Tuva Siggelkow, 8 år.

Varför tror du att det blir så?

– Alla är för trötta för att prata. De fokuserar mer än vad de pratar, säger hon och önskar att de kunde ha fler pass i veckan än två.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer