Här i Karlshamn lagras rören till gasledningen. Foto: TT

De ryska rören börjar läggas i svensk ekonomisk zon

Uppdaterad
Publicerad

Under söndagen började de första ryska rören att läggas i det vatten som tillhör svensk ekonomisk zon. Rören till den ryska gasledningen Nord Stream 2 förvaras i Karlshamns hamn.

Det är rörläggningsfartyget Solitaire som installerar rören till den ryska gasledningen Nord Stream 2, vilket P4 Blekinge var först med att berätta. Gasledningen kommer bestå av två stycken 1230 kilometer långa rörledningar, varav 510 kilometer som går genom svensk ekonomisk zon. Med svensk ekonomisk zon menas en del av det internationella havsområdet, men som inte är svenskt territorium.

Under arbetet förvaras runt 34 000 rör i Karlshamns hamn. Hamnen har tillfälligt anställt 110 personer för att arbeta med hanteringen rören.

Gasledningen ska gå mellan Ryssland och Tyskland och löpa parallellt med en befintlig ledning. Ryska staten äger 51 prcent av bolaget bakom ledningen. Rörläggningsarbetet i de svenska vattnen beräknas pågå till sommaren 2019.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Karlshamn

Mer i ämnet