Hanna Brikker Alvarsson, Jennie Lundberg och Guney Curi på Prästslättsskolan ser fram emot årets majblommeförsäljning, som blir annorlunda på grund av corona. Foto: Towe Olsson/SVT

Nu gör den coronasäkra majblomman entré

Publicerad

Coronapandemin stoppar mycket – men inte majblomman. I morgon startar insamlingen, dock i coronasäker form.

På Prästslättsskolan i Karlshamn är eleverna redo att dra i gång.

På grund av corona blir det ingen fysisk försäljning av majblommor. I stället säljs den traditionsenliga pappersblomman digitalt.

– Det känns lite tråkigt för man skulle vilja sälja och samtidigt träffa människor, men det är ändå roligt att vara med, tycker Hanna Brikker Alvarsson som går i fjärde klass på Prästslättsskolan i Karlshamn.

”Alla barn är lika mycket värda”

På Prästslättsskolan är det i år 50 elever som är med och säljer majblommor. Insamlingen pågår i hela landet till och med den 2 maj och pengarna går till barn som behöver extra ekonomiskt stöd.

– Jag är med för att jag vill hjälpa de som inte har så mycket pengar. Alla barn är lika mycket värda, säger Hanna Brikker Alvarsson.

I klippet hör du mer om hur försäljningen ska gå till.

Visste du detta om majblomman?

Majblomman, som är en ideell barnrättsorganisation, startades 1907.

Det är barnen som bestämmer vilken färg blomman ska ha. Varje år skickar barn i Sverige in förslag på hur nästa års blomma ska se ut.

I år finns majblomman i flera färger; den digitala är zebra- och tigerrandig, och den fysiska är brandgul och rosa.

Barnen som är med och säljer får tio procent av vinsten.

Källa: majblomman.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.