Amanda Salonen, Emma Wildt, Maja Rubin och Safaa Fadhil ska testa på att vara riksdagsmän under en dag. Foto: Privat

De ska bli riksdagsmän för en dag

Publicerad

På måndag ska sju gymnasieelever från Furulundskolan i Sölvesborg få prova på att vara riksdagsmän under en dag.
– Jag är jätteladdad inför dagen i riksdagshuset, säger 18-åriga Emma Wildt.

På söndag morgon tar sju gymnasieelever tåget från Sölvesborg till Stockholm för att på måndag delta i Ungdomens Riksdag, som består av totalt 349 elever från 115 klasser och 59 olika skolor i hela Sverige.

En av eleverna är Emma Wildt.

– Det ska bli spännande. Jag är politiskt intresserad, men jag är inte medlem i något politiskt parti. Det ska bli intressant att uppleva riksdagen och alla utskotten och få uppleva det i verkligenheten som jag läst om, säger Emma Wildt.

Gör demokratiinlägg

Emma och de andra sex gymnasieeleverna från Sölvesborg har förberett ett debattinlägg i riksdagen som ska handla om demonstrationsfrihet och en motion om hur svensk vapenexport påverkar demokratin.

– Temat för årets ungdomsriksdag är demokrati i alla former och vi valde demonstrationsfrihet och vapenexport som ämnen, säger Emma Wildt.

Hela dagen kommer gymnasieeleverna att vara på plats i riksdagshuset. På måndag kväll går tåget hem till Sölvesborg igen.

– Det ska bli en upplevelse att testa på att vara politiker under en dag, säger Emma Wildt.

Ungdomens riksdag

Visa

Ungdomens riksdag genomförs för tionde gången år 2017-2018 och avslutas med finaldag i riksdagshuset måndagen den 29 januari 2018.

I Ungdomens riksdag möts ungdomar och politiker för att diskutera frågor som unga tycker är viktiga. Under finaldagen får 349 elever träda in i rollen som folkvalda politiker i riksdagen.

Genom Ungdomens riksdag ska elever:

Utveckla sina kunskaper om demokratiska processer i allmänhet och den representativa demokratin i synnerhet med fokus på riksdagens arbete och uppgifter.

Uppleva att riksdagen är ett öppet parlament.

Få en känsla av att demokrati och politik är viktigt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer