Elever på Norrevångsskolan behöver inte göra några läxor.

De slipper läxor

Uppdaterad
Publicerad

På Norrevångsskolan i Mörrum formade eleverna och lärarna sin egen skola. Det blev en skola som börjar med frukost och slutar med läxläsning.

De närmare 200 eleverna på Norrevångsskolan har börjat igen efter sommarlovet. Och det var också start för skolans nya inriktning. Skolan i Mörrum är numera läxfri. När eleverna går hem för dagen är de lediga. Läxorna får de hjälp med på skoltid av lärare och fritidspersonal.

– Läxor skapar konflikter och ger diskussioner hemma som kanske man ska slippa helt enkelt, säger Patrik Johnsson, rektor.

Frukost ska förbättra resultat

Men helt utan hemläxor blir alltså ungdomarna inte. Plugga inför prov måste de fortfarande göra hemma men i mindre omfattning. Den nya inriktning som går under namnet totalskola har eleverna, lärarna och rektorn gemensamt format. För att förbättra elevernas resultat satsar även skolan på att servera frukost på morgonen.

– Det finns folk på skolan som inte äter frukost alls, så det här är bra för dem, säger Kajsa Erixon.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.