Fredrik Turesson och Charlie Svensson i Hjortsberga prästgård. Foto: SVTVisa alla (4)
Visa alla (4)

På spökjakt i gamla prästgården

Publicerad

Gruppen Paranormal Crew Sweden från Karlshamn drömmer om att göra dokumentära spökprogram efter amerikansk modell.

De åker runt i Blekinge för att hitta hemsökta hus där de hoppas kunna bevisa eller motbevisa spöken.

SVT Nyheter Blekinge följde med dem en kväll då de skulle undersöka Hjortsberga prästgård som från början stod i Johannishus men flyttades till Wämöparken i Karlskrona 1941.

Ville prova själva

Det har länge gått spökhistorier om Hjortsberga prästgård och det var det som väckte Paranormal Crew Swedens, alltså Fredrik Turesson och Charlie Svenssons intresse. De har inspirerats av amerikanska spökjägarprogram och blev sugna på att göra en svensk variant.

– Vi har tittat på många tv-program som handlar om att leta efter det paranormala. Egentligen blev vi blev lite trötta på det och undrade om det är det sant eller påhittat, så vi gav oss ut själva, säger Fredrik Turesson.

De tog kontakt med samma företag som sponsrar de amerikanska programmen med utrustning och de blev genast intresserade av killarnas idé att göra något liknande i Sverige. Och nu sponsras även deras projekt med en massa prylar och pinaler som sägs mäta allt från temperatur till elektromagnetiska fält.

– Ja, vi har exakt samma utrustning som de amerikanska programmen, berättar Charlie Svensson.

Inte lätt

Deras mål är att fånga något som kan övertyga dem om det finns spöken eller inte – men det är inte lätt.

– Ja, drömmen vore att hitta något konkret som verkligen bevisar någonting. Men det är svårt, för ju mer utrustning vi har som går framåt, desto mer kommer det utrustning som går att fejka samma resultat. Men bara vi får veta själva, så är vi nöjda, säger Charlie Svensson.

På väg upp för kvällens mätning i Hjortsberga prästgård säger de att de har full förståelse för att folk är skeptiska till deras spökjakt men att de gör det för sin egen skull.

Stort intresse

De har hittat tillräckligt många objekt att undersöka i Blekinge och nu fattas bara pengar till filmproduktionen innan en svensk spökjägarserie kan bli verklighet.

Bolaget Cinematik från Karlshamn som filmar spökjakten tror stenhårt på att det finns intresse för den här sortens program.

– Ja, det tror jag absolut. Om man ser på hur det är i USA, hur många olika serier det finns där och det stora intresset på nätet, så tror jag absolut det, säger Johan Cederholm på Cinematik.

Del av kulturarv

Museipedagogen Ola Palmgren på Blekinge museum ser inte mycket spöken i sitt arbete med gamla byggnader, men bekräftar att det finns spökhistorier om Hjortsberga prästgård.

– Ja, det finns det. Det var mycket diskussioner om spökena skulle följa med när huset flyttades 1941. Men den hantverkare som sov i huset då kunde konstatera att knackningarna bara var en gren som knackade på fönstret, säger Ola Palmgren.

Han tycker ändå det är helt acceptabelt att göra tv-program om spökjakt.

– Ja, jag tycker det är rätt så kul. Spökhistorien är en viktig del av vårt gemensamma kulturarv. Jag menar, en bra spökhistoria det är ju det bästa som finns på ett sätt! avslutar Ola Palmgren.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer