Yvonne Persson och Ahmad Jammal tycker inte att böneutropen stör. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Delade åsikter om böneutrop i Kungsmarken

Publicerad

Flera boende nära minareten i Kungsmarken tycker inte att böneutropen stör – andra tycker att de borde stoppas. Åsikterna bland de boende i området går isär när det gäller utropen.

Det har snart gått fem månader sedan det första böneutropet från minareten i Kungsmarken i Karlskrona och det råder delade meningar om vad de boende tycker om detta.

– Mig stör det inte på nått vis. Sedan kan jag tycka att Sverige är Sverige men det är ingenting som stör mig, jag hör inte utropen, säger Ann-Christine Ottosson.

Andra är mer skeptiska.

– Jag var faktiskt på första utropet och det var inte högt men de nöjer sig väl inte med det. Deras religion säger ju fem gånger om dagen så man vet inte vad som händer i framtiden, säger Bo Jönsson.

Bo Jönsson var på det första böneutropet och tyckte inte att det lät högt men är skeptisk till att ha böneutrop. Foto: SVT

Finns inget polistillstånd

Som SVT Nyheter Blekinge berättade igår riskerar böneutropen att stoppas eftersom Islamiska kulturföreningen inte har polistillstånd för detta.

Nu har en ansökan skickats in till polisen men innan de tar beslut ska kommunen lämna först ett yttrande. En del i området tycker det vore tråkigt om det stoppas.

– Det är en identitetspåminnelse. Jag som är muslim har lite frågor och det påminner mig om att det finns islam som stödjer en och att gud finns för mig också, säger Ahmad Jammal.

”Hemskt oljud”

Samtidigt har två anonyma klagomål skickats in till kommunen.

”Minareten på Kungsmarken stör mitt privatliv då de spelar sitt böneutrop för högt. Finns inte en kristen kyrka som låter så högt.”

”Har fått läsa att ingen stör sig på böneutropen ifrån minareten i Kungsmarken. Det kommer nog inte in några klagomål då medborgarna känner sig maktlösa. Här kommer då en felanmälan på ett hemskt oljud från minareten på fredagar, hoppas detta åtgärdas snabbt.”

Om det blir något böneutrop nu på fredag är ännu oklart och vice ordförande i Islamiska föreningen vill inte uttala sig innan polisen har gett sitt besked.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer