Delfin fortsätter roa Blekingebor

Uppdaterad
Publicerad

Den snart rikskända delfinen i Blekinge dyker bokstavligen upp på allt fler platser i länet. Njut så länge det varar, men låt bli att mata den säger expert.

Det var i början av förra veckan som flasknosdelfinen först siktades, då utanför Verkö i Karlskrona. Ett par dagar senare lyckades en dansk kanotist fånga den uppåt tre meter långa delfinen på film, och sedan dess har observationerna fortsatt.

– Normalt sett hör den hemma i Nordsjön, och särskilt alldeles väster om Skottland, tror Mats Amundin, delfinexpert och forskningschef på Kolmården.

Följer efter färja

Delfinen väcker stor uppmärksamhet, bland annat i Karlskrona. Gun Lejhall, som bor på Aspö, fick syn på den när hon åkte färja tidigare i veckan.

– Då kom delfinen och simmade fram och tillbaka, fascinerande, berättar hon.

– Det är flera som berättar att delfinen följer med färjan som går mellan Aspö och Karlskrona.

Att delfiner kommer in i Östersjön händer med jämna mellanrum, och det kan ha flera orsaker. Mest troligt är att de följt efter fisk och sedan väljer att stanna kvar så länge det finns mat att tillgå.

Avråder från matning

Men att kasta fisk till dem är inte att rekommendera.

– Det är nått som man bör ge fanken i. De är extremt känsliga för dålig fisk, och fisk i mänskliga händer blir snabbt härsken, säger Amundin.

Det bräckta vattnet är inte idealiskt, och vintrarna är generellt lite för kalla i Östersjön, så den kommer nog ge sig av förr eller senare. Men att döma av bilderna tror Amundin att delfinen har det bra i nuläget.

– Om man får syn på en ska man njuta av tillfället. Hade jag haft möjlighet skulle jag ha åkt dit med en hydrofon och lyssnat på vad den säger för någonting.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer