Dement kvinna rymde från taxi efter sjukhusets utskrivning

Publicerad

Trots att det stod i journalen att den dementa kvinnan var rymningsbenägen sattes hon i en taxi utan att anhöriga underrättats när hon skrevs ut från sjukhuset. Kvinnan rymde sedan från taxin och nu kritiseras Blekingesjukhuset av Inspektionen för vård och omsorg.

Den dementa kvinnan vårdades på Blekingesjukhuset för lunginflammation och urinvägsinfektion innan hon skrevs ut från sjukhuset.

I journalen fanns det dokumenterat att hon är rymningsbenägen – men när kvinnan skulle transporteras till sitt boende sattes hon ändå i en färdtjänsttaxi utan att de anhöriga underrättades.

När en annan patient gick ur taxin passade kvinnan på att rymma från bilen. Efter att ha letat efter kvinnan lyckades till slut taxichauffören att hämta tillbaka henne oskadd.

Inspektionen för vård och omsorg (IVO) kritiserar nu Blekingesjukhuset för att inte ha tryggat patientens säkerhet när man skickade hem henne och att verksamheten brustit när de inte informerade närstående om utskrivningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer