Jätteloka och exem som orsakats av växtsaften. Foto: SVT

Den giftiga växten sprider sig i Karlskrona

Publicerad

Den invasiva arten jättelokan sprider sig i Karlskrona. Kommunen har bekämpat den giftiga växten på flera platser under sommaren, enligt Sydöstran.

Karlskrona kommun bekämpar just nu mängder av växten jättelokan, skriver Sydöstran. Det är en invasiv art som kan orsaka blåsor på huden. Kommunens parkförvaltning har varit ute på flera bekämpningar hittills i sommar, och fler lär det bli.

– Vi upptäcker nya platser hela tiden. I år är ett mycket bra växtår. Men vi kan bara ta jättelokan på kommunens mark, säger Jacob Runesson från parkförvaltningen till tidningen.

Den som har jättelokan på sin privata mark, uppmanas att ta bort växten på egen hand. Om den går i blom, kan fröna ligga i marken upptill åtta år innan de slår rot. Naturvårdsverket rekommenderar användning av skyddskläder och glasögon när växten rensas, då huden kan utsättas för skador av växtsaften.

Om man ser jättelokor på någon annans tomt kan man kontakta länsstyrelsen, som kan ålägga fastighetsägaren att ta bort växten.

– Ett tips är att elda upp blommorna, säger Jacob Runesson till tidningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer