Sommarens torka har varit tuff för lantbrukare och odlare genom både skogsbränder och borttorkade plantodlingar. Foto: TT

Skogsbränderna slår hårt mot Blekingegreven

Uppdaterad
Publicerad

Den varma och torra sommaren har varit svår för lantbrukare och odlare i sommar med minskade skördar som följd. Även skogsbruket har drabbats hårt av torkan med mindre tillväxt och många skogsbränder.

På Johannishus gods norr om Ronneby har man i sommar drabbats ett flertal gånger av bränder. Den senaste för några dagar sedan.

– Skogsbruket är väl det som påverkats mest av att det varit en besvärlig sommar eftersom brandrisken är så enormt stor. Vi har haft fyra, fem bränder som tack och lov kunnat hållas nere och inte blivit alltför omfattande, säger Hans Wachtmeister, godsförvaltare på Johannishus gods.

Den senaste skogsbranden brände av ungefär ett hektar och för en skogsägare blir det väldigt känslosamt och nervöst när larmet går.

– Det är stora värden som finns i skogen och man vet inte hur allvarligt det är innan man varit ut och tittat och innan räddningstjänsten fått elden under kontroll. Fram tills dess så är det en stor oro, säger Hans Wachtmeister.

Plantor torkar bort

Torkan påverkar också planteringen av gran och tall som gjordes under våren. Risken är nu ganska stor att plantorna har torkat bort.

– Det får vi utvärdera i höst men det finns väl en risk att vi får plantera om en hel del.

Johannishus gods sätter ungefär 100 000 plantor varje år och det är betydande kostnader om arbetet måste göras om.

– Förhoppningsvis klarar man sig, men det finns också ett visst försäkringsskydd. Man tappar dessutom ett års tillväxt, säger Hans Wachtmeister.

Extremväder allt vanligare

Att vädret kommer att vara mer extremt är något vi får räkna med i framtiden tror Hans Wachtmeister.

– Jag tror att vi får vänja oss med att vädret inte ser likadant ut från år till år. Vi får ta kontroll över det vi kan ta kontroll över. Det kommer att vara åt båda hållen, det kommer att vara torka men också väldigt blött. Det gäller att få bort vattnet i tid eller få dit det när det behövs.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.