Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det känns absolut inte värdigt”, säger dottern Pia Floberg i klippet ovan. Foto: Cajsa Bengtsson/SVT

Deras 88-åriga mamma vräks från lägenheten – efter 30 år: ”Inte värdigt”

Publicerad

Pia Floberg och Agneta Flintzbergs mamma har bott i samma lägenhet i 30 år – men nu riskerar hon att vräkas.

I beslutet från hyresvärden anklagas 88-åringen för att ha orsakat tre avloppsstopp under hösten, bland annat genom att spola ner blöjor i toaletten.

De tre avloppsstoppen som Kvalitetsbostäder påstår att mamman ska ha orsakat har enligt vräkningen skett mellan den 20 oktober och 7 november i år.

I vräkningen skriver hyresvärden att spolföretaget som fått rycka ut vid stoppen har konstaterat att de orsakats av papper, blöjor och bindor som spolats ner i toaletten. Kvalitetsbostäder skriver också att det finns bilder som bevisar detta – men dessa har varken SVT eller hennes döttrar fått ta del av.

I fakturorna från spolföretaget som skickats till mamman framgår det dock att stoppen endast orsakats av ”för mycket papper”.

Hemtjänsten byter blöjorna

Situationen har fått döttrarna att reagera. Deras 88-åriga mamma börjar bli dement och får hjälp med toalettbestyren av hemtjänsten som besöker hennes bostad sex gånger om dagen.

Hemtjänsten bekräftar att mamman i regel inte byter sina egna blöjor och att de har som rutin vid byten att slänga använda blöjor i en soptunna som de tömmer dagligen. Döttrarna menar dessutom att deras mamma inte har använt bindor under hösten.

– Hon slutade använda det i somras när hon fick byxblöjorna hon har nu, säger Agneta Flintzberg.

Inte fått något varningsbrev

Döttrarna ställer sig också frågande till hur vräkningen kunnat komma så fort. I vräkningen skriver hyresvärden att en varning är utfärdad mellan det andra och sista avloppsstoppet – men ett sådant brev hävdar döttrarna att mamman inte har fått.

– Det är hemtjänsten som hämtar hennes post och om de ser något som sticker ut så ringer de till mig eller Pia, de skulle ringt om de sett något sådant, säger Agneta Flintzberg.

Döttrarna berättar att de inte kommer att acceptera vräkningen och enligt Kvalitetsbostäder, som inte vill svara på kritiken, får detta bli frågor för hyresnämnden att ta ställning till.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.