Projektledare Jenny Andersson och sommarjobbaren Ella Åslund vill få unga att skriva på ett kontrakt. Foto: Towe Olsson/SVT

Sommarjobbarnas mål: Få unga att fimpa tobaken

Publicerad

Fyra ungdomar i Karlshamn sommarjobbar med att få unga att säga nej till tobak.
– När man är ung är det verkligen inte bra att testa tobak och droger, säger 17-åriga sommarjobbaren Ella Åslund.

För femte året i rad tar Karlshamns kommun hjälp av sommarjobbande ungdomar för att få unga att tacka nej till tobak. Och arbetet har gett resultat.

– Vi kan se att rökningen har minskat bland ungdomar sedan 2015. Vi är nere på två procent av högstadieungdomarna som röker dagligen, det har sjunkit från fem procent, säger Jenny Andersson, projektledare på Karlshamns kommun.

Erbjuds att skriva kontrakt

I år har de fyra ungdomarna Ella Åslund, Oliver Noreklev, Tindra Fairbanks och Tilda Mikkelä Svensson tagit fram en e-tjänst där ungdomar, med start i höst, erbjuds skriva på ett kontrakt som innebär att de inte ska använda tobak under skoltid. Tanken är att kontraktet ska skrivas på i årskurs sju och vara giltigt i tre år.

– De som skriver på lovar att förbli fria från tobak, alkohol och andra droger under hela sin högstadietid. I utbyte får de rabatter i lokala butiker, säger Jenny Andersson.

Hur kontrollerar ni att ungdomarna följer kontraktet?

–  Detta ska kommunens drogförebyggare göra genom avstämningar med skola och öppenvård. Vi har mycket bättre koll än vad många kanske tror, säger Jenny Andersson.

Se mer i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer