En så här pampig borgmästarkedja kunde fullmäktiges ordförande i Trelleborg hänga runt halsen 2009. Så är det inte tänkt i Sölvesborg, åtminstone inte hittills. Foto: Drago Prvulovic/TT

Det här är en borgmästare

Publicerad

Endast ett fåtal kommuner i landet har i dag en borgmästare. Enligt tradition har borgmästaren burit pampiga guldsmycken runt halsen – men det är troligen inte det man tänkt sig i Sölvesborg.

Titeln borgmästare betyder att man är en stads främste ämbetsman. I Sverige var borgmästaren före år 1965 chef för magistrat och rådhusrätt, men 1971 ersattes rådhusrätterna av tingsrätterna och borgmästartiteln avskaffades.

I andra länder motsvarar i dag ofta titeln borgmästare det som vi i Sverige kallar kommunalråd eller kommunfullmäktiges ordförande.

Sölvesborg

Olika betydelser

Endast ett fåtal kommuner i Sverige har en borgmästare. Och titeln används dessutom i olika typer av roller. I exempelvis Linköping, Vellinge och Växjö är det just kommunfullmäktiges ordförande som blivit borgmästare – vilket också är det man tänkt sig i Sölvesborg. Men i till exempel Solna kommun har man valt att använda titeln om kommunstyrelsens ordförande istället.

Enligt tradition har en borgmästare burit smycken runt halsen i form av en borgmästarkedja, ofta innehållande kommunvapnet. I Vellinge kommun har borgmästare Göran Holm burit borgmästarkedja vid exempelvis olika typer av invigningar. I Sölvesborg är detta något man skämtat om.

Inga guldsmycken

– Det är inte så vi har tänkt det, men man kanske skulle gjort något sådant – ridit in på en vit häst med ett stort halssmycke, skrattar Emilie Pilthammar (M) och fortsätter:

– Men nej, det är inte riktigt så vi har tänkt oss. Det är mer en titeln på ett papper som ska förenkla arbetet.

Så inga guldsmycken?

– Nej, inte vad jag har tänkt. Men kanske kan vi införa det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sölvesborg

Mer i ämnet