Mariam Hussein var en av dem som besökte utställningen på Karlshamns museum. Foto: SVT

Det stojas och leks på museum – med leksaker från förr

Publicerad

Temat på årets sommarutställning på Karlshamns museum är leksaker och kläder från förr. De flesta av leksakerna är från förra sekelskiftet och utställningen vill också visa hur barn och vuxna var klädda vid nittonhundratalets början.

Muséet som har runt 17 000 föremål i sina samlingar kan inte visa upp alla och det är därför man har börjat med sommarutställningar med olika teman.

– Vi har haft bröllop, vi har haft dop och till och med begravningar. Denna gång har vi satsat på lek och barns lek förr, säger Göran Lindgren från Karlshamns museum.

Karlshamn

När SVT Nyheter Blekinge var på plats besöktes utställningen av klass 5 från Bodestorpsskolan.

– Det är coolt och intressant att se på gamla leksaker och kläder, säger Mariam Hussein från Bodestorpsskolan.

En interaktiv utställning

På utställningen finns det även saker för barnen att göra. De kan prova på olika lekar och även tillverka saker som till exempel hattar av tidningspapper som man gjorde förr.

– Jag tycker det är bra att man får testa saker och inte bara titta, för det är roligare att få testa saker som man använde förr i tiden, säger Marle Saleeb också från Bodestorpsskolan.

Att göra utställningen interaktiv och ge möjlighet till lek var ett viktigt inslag för muséet,

– Då ska man kunna komma hit med föräldrar, mor- och farförldrar och då ska man kunna leka också och känna att man kan gå runt och titta lite medan barnen leker, säger Göran Lindgren från muséet.

Även kläder från förr visas i utställningen på Karlshamns museum. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Karlshamn

Mer i ämnet