Fredrik Liljeros, tf lokalpolisområdeschef, vet inte än hur polisen ska hantera tiggeriförbudet om det införs i Sölvesborg Foto: TT / SVT

Polisen i Sölvesborg är oförberedd på tiggeriförbud

Uppdaterad
Publicerad

Sölvesborg är en av de kommuner som är på väg att införa ett förbud mot tiggeri. Om förslaget röstas igenom är det polisens uppgift att se till att det efterföljs.

– Vi kommer få hitta arbetsmetoder som fungerar, säger Fredrik Liljeros, tillförordnad lokalpolisområdeschef.

På kommunfullmäktiges sammanträde den 6 maj ska beslut tas i frågan om ett eventuellt tiggeriförbud i Sölvesborgs kommun. Om förslaget går igenom ändras de de lokala ordningsföreskrifterna, så att det blir förbjudet att tigga på vissa platser i kommunen.

Hur detta ska hanteras vet fortfarande inte den lokala polisen i Sölvesborg.

– Det är nytt i vårt polisområde och vi har inte haft några sådana här förbud tidigare, säger Fredrik Liljeros, tillförordnad lokalpolisområdeschef.

Följer utvecklingen i Vellinge

Polisen är medveten om att tiggeriförbud i Sölvesborg snart kan bli verklighet och har diskuterat det i lokalpolisområdet. Bland annat har de tittat på hur polisen arbetar i Vellinge där ett förbud infördes i december förra året.

– Det blir någon form av uppsökande, eller att vi ser till att vara på de aktuella platserna och och i första hand avvisar de som bryter mot förbudet. Om det sker upprepade gånger kan böter bli ett verktyg att använda, säger Fredrik Liljeros.

Har ni tid och resurser att hantera det här?

– Vi får prioritera det mot andra arbetsuppgifter men vi kommer givetvis sätta till de resurser vi kan, säger Fredrik Liljeros.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.