Ardiana Selmani och Ipek Mol går på Väggaskolan. Foto: Cajsa Bengtsson/SVT

Om krisen kommer – då prioriterar unga sin mobil

Uppdaterad
Publicerad

Hur förbereder man sig om Blekinge skulle bli strömlöst i flera veckor? Under nationella Krisberedskapsveckan, har man i år fokuserat på ungdomar. På Väggaskolan har Karlshamns kommun informerat eleverna hur man förbereder sig för en kris.

– Vi berättar om vad man som privatperson själv har ansvar att göra för att klara sig i en kris, som att förbereda en krislåda hemma, säger Leila Rudelius, som är kriskommunikatör i Karlshamns kommun.

Leila Rudelius är kriskommunikatör på Karlshamns kommun. Foto: Cajsa Bengtsson/SVT
Karlshamn

Eleverna fick svara på några frågor via mentometrar i sina mobiler, om hur de tror att samhället påverkas vid en störning eller kris.

– Det är viktigt att möta unga ute, för de är inte så intresserade av detta annars för det händer ju aldrig oss, säger Leila Rudelius.

Om du bara kunde få med ett föremål med dig vid en kris, vad skulle det vara då?

– Foton och dagböcker, sådana saker.

Föremålen som unga prioriterar

Ardiana Selmani och Ipek Mol är elever på Väggaskolan. De båda svarar att de inte känner sig förberedda om till exempel Karlshamn skulle bli strömlöst.  Något annat de är enade om, är vilket föremål de skulle sett till att få med sig vid en kris.

– Telefonen, man kan göra allt med den, instämmer de båda två.

Karlshamns kommun föreläser om krisberedskap i aulan på Väggaskolan. Foto: Cajsa Bengtsson/SVT

Vad är Krisberedskapsveckan?

Kampanjen Krisberedskapsveckan, som Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) står bakom, är till för att fler ska reflektera över hur man kan påverkas av olika kriser, ytterst krig, men också få fler att skaffa sig en bättre hemberedskap.

Kampanjen riktar sig brett mot alla invånare, men under 2019 har det satsats främst på att nå ungdomar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Karlshamn

Mer i ämnet