Generalsekreterare Benny Andersson på Djurens rätt säger att det är svårt att ta in. Foto: Djurens rätt/K-E Olofsson

Blekingekvinna gick bort – donerade tolv miljoner kronor till Djurens rätt

Uppdaterad
Publicerad

En kvinna från Jämjö har testamenterat över tolv miljoner kronor till Djurens rätt. Summan motsvarar nästan dubbelt så mycket som alla organisationens medlemsavgifter från deras 50 000 medlemmar på ett år.

– Det är ju svårt att ta in omfattningen, säger Benny Andersson, generalsekreterare på Djurens rätt.

Kvinnan som varit en mångårig medlem i Djurens rätt gick bort förra året och hade då valt att testamentera delar av sitt arv till Djurens rätt, bland annat sitt hus som såldes för 5,5 miljoner.

– Det här är ju en väldigt ovanlig och väldigt stor gåva som vi är otroligt tacksamma för, säger Benny Andersson.

Men att organisationen får gåvor i form av testamente är inte helt ovanligt och det händer att människor testamenterar bort ägodelar till Djurens rätt, berättar Andersson.

– Vi har ju funnits sen 1882 så under dessa år finns det flera exempel, men självklart så är storleken på denna summa exceptionell, säger han.

Pengarna kommer gå till det arbete som Djurens rätt gör, bland annat regeländringar och lagskärpningar för djurs välmående.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.