Den största delen av svensk minkpäls exporteras till Kina och Ryssland. Foto: SVT

1 500 minkar släpptes ut av djurrättsaktivister

Publicerad

1 500 minkar uppges ha släppts ut från en minkfarm under en natt i början av september. Djurrättsaktivister bröt sig in på gården och nu har händelsen anmälts till polisen.

Under natten till den tredje september ska ett okänt antal djurrättsaktivister ha tagit sig in på en mindre minkfarm kring gränstrakterna mellan Blekinge och Småland. De ska ha släppt ut upp mot 1 500 djur, enligt ett mail från aktivisterna till SVT.

”Vi gav en hjälpande hand genom att demontera stängslet och sedan öppna alla burar”, skriver de i mailet. De fortsätter med att de nu hoppas att minkarna ska få leva fritt ute i skogen och bada i sjöar.

Polisanmäler intrånget som djurplågeri

Polisen bekräftar händelsen och meddelar att det har skrivits en anmälan om olaga intrång, grov skadegörelse samt djurplågeri.

Jörgen Martinsson, vd Svensk Mink

Enligt författaren till anmälan ska personerna ha brutit upp en port. Han menar att djuren inte kommer att överleva. Man tror att de kommer att äta upp varandra.

Polisen vill inte uttala sig om antalet minkar som ska ha försvunnit från farmen.

VD för Svensk Mink, Jörgen Martinsson, känner till händelsen men vill inte kommentera något mer i ärendet.

– Vi har kontakt med honom om vad som har hänt, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer