DNA-hund fällde dieseltjuvar

Publicerad

Bröderna Björklunds grus, mellan Olofstöm och Bromölla, drabbades av dieseltjuvar. Men med polisens specialtränade hund kunde de spåras.

Dieselstölder har blivit allt vanligare i Sverige och tjuvarna går ofta fria. Men i förra veckan dömdes två män till fängelse i Hässleholms tingsrätt, för bland annat dieselstölder i Blekinge och Skåne. Ett glädjande besked för det stölddrabbade familjeföretaget Bröderna Björklunds grus, mellan Olofström och Bromölla.

Det var i slutet av juni i somras som Bröderna Björklunds grus fick sitt stängsel sönderklippt och blev av med cirka 2000 liter diesel. Thomas Björklund, som äger företaget tillsammans med sin bror Peter, berättar om sin första reaktion.

– Jag tyckte det var för djävligt, att gå in och göra på det sättet och stjäla så mycket diesel. De hade verkligen jobbat med det, burit ut det i dunkar, säger han.

Bestulen en andra gång

Efter drygt en månad fick Bröderna Björklund besök av tjuvarna igen och blev ännu en gång av med en massa diesel. När polisen då kom till platsen hittade de först inga spår som kunde binda någon gärningsperson till brottet, men när en polis från Karlshamn kom dit med en DNA-hund, så blev det fullträff.

– Den hittade ju cigarettfimpar nere i nedtrampat gräs som verkligen luktade diesel, cigarettfimpar som de kunde åka dit på.

Nu sitter de två dieseltjuvarna bakom lås och bom. Hur pass överraskad blev du när du fick reda på att de blev dömda?

– Jag blev väldigt överraskad faktiskt. Man har hört mycket att de inte kan bevisa att dieseln är knuten till den platsen eller att personerna är knutna till den platsen. Men i detta fallet gjorde de det, säger Thomas Björklund med ett leende.

Dömdes till fängelse

De två dieseltjuvarna dömdes i fredags till fängelse i ett år respektive ett halvår och därpå utvisning eftersom de kommer från Baltikum. Och just DNA-spår från männen, från bland annat cigaretter i det här fallet, bedömdes av rätten som avgörande bevis för att de verkligen var skyldiga till flera av stölderna. I några fall hittade polisen själva föremålen med DNA på, men i ett av fallen var det alltså tack vare en DNA-hund som gärningsmännen kunde knytas till dieselstölden.

Och att använda DNA-hundar för att leta bevis vid mängdbrott, som till exempel dieselstölder, är än så länge ganska sällsynt i Sverige, förklarar DNA-hundens matte, polisinspektör Ulrika Lichtenberg.

– Ja detta är ett projekt som vi kör här i Blekinge och har gjort under detta året och jag har åkt till alla brottsplatser som jag har fått möjlighet att komma till. Så detta är ett rätt unikt projekt här. Sedan får vi se och utvärdera om det är någonting man ska fortsätta med. Så det är inte vanligt.

Hur pass stor betydelse tror du att det kan ha i framtiden att använda sådana här hundar för att få fast just dieseltjuvar?

– Jag tror att det kan ha stor betydelse om vi väl får komma till de brottsplatserna. Men då gäller det att man alltid anmäler det så fort man upptäcker stölden så vi får komma dit med en gång, säger Ulrika Lichtenberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.