Clas Lundstedt, pressansvarig på Diskrimineringsombudsmannen, DO. Foto: Hans Alm

DO: Fått in flera anmälningar – men inte utrett ännu

Publicerad

Den senaste tiden har diskrimineringsombudsmannen (DO) fått in flera anmälningar rörande coronavaccineringen. Men någon tillsyn har i dagsläget inte påbörjats.

SVT Nyheter Blekinge har varit i kontakt med en krogägare i Karlshamn som nekat besökare inträde på krogen efter att han fått veta att de inte är vaccinerade mot covid-19.

Men huruvida det är tal om diskriminering att neka ovaccinerade tillträde till publika platser är i nuläget oklart.

– Vi har fått in en del anmälningar, men vi har inte gjort någon tillsyn till följd av de som kommit in, så vi kan inte uttala oss om det rör sig om diskriminering ännu, säger Clas Lundstedt, pressansvarig på myndigheten.

Diskrimineringslagen är i dag riktad mot de sju så kallade diskrimineringsgrunderna – etnicitet, kön, könsidentitet, sexuell läggning, ålder, trosuppfattning eller funktionsnedsättning.

– Det vi har kunnat se i flera av anmälningarna är att man inte har gjort en koppling till någon diskrimineringsgrund, och det krävs för att vi ska kunna titta på det.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer