Morgan Bengtsson (S). Foto: SVT/Ellinor Rostedt

Dödshot mot politiker efter SVT-intervju

Uppdaterad
Publicerad

Olofströms kommunalråd Morgan Bengtsson (S) har utsatts för dödshot och kritik via olika plattformar. Efter händelserna tas han i försvar av partikollegan Yvonne Andréasson.

Det har riktats flera typer av hot mot Morgan Bengtsson (S) som är kommunalråd i Olofströms kommun sedan han medverkat i en tv-intervju med SVT som sändes under förra veckan, vilket BLT rapporterade om först.

I intervjun resonerar han bland annat kring om de många bränderna i Olofsström kan ha haft samband med nedstängning av badhus, fritidsgårdar och bibliotek samt tristess i pandemins spår.

”Sätta ner foten”

Nu ska dödshot ha kommit via sms, mejl och sociala medier till Bengtsson. På grund av detta reagerar Olofströms arbetarkommuns ordförande Yvonne Andréasson (S) på händelserna.

– Vi känner att det är helt oacceptabelt att vi politiker ska behöva stå ut med det. Vi ska bli motsagda och få till svars för våra beslut men inte att det blir dödshot. Nu har det eskalerat och vi känner att vi får sätta ner foten för så här får det inte gå till, säger hon.

Kan polisanmälas

SVT har sökt Morgan Bengtsson som har semester denna vecka men han medverkade på ett partimöte med Socialdemokraterna under onsdagen. Någon polisanmälan har ännu inte gjorts.

– När det gäller hot så har vi noll tolerans och polisanmäler alltid om det är mot förtroendevalde eller tjänstepersoner. Det uttrycks på väldigt låg nivå där man inte respekterar andras åsikter. Så vi ska sätta oss med Morgan och vår säkerhetschef när han är tillbaka på måndag, säger kommunchefen Iréne Robertsson.

”Fruktansvärt hat som finns där ute... Jag har fått hot & hat både mot mig och min familj. I denna stund känns det tråkigt att vara politiker som vill göra skillnad och det bästa för samhället”, skriver Bengtsson själv på sociala medier.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.