Bilden visar Mastens entré dagen efter Gyllene tiders spelning. Tidningsreportern Frida Lindström har producerat en podcast om dödsolyckan. Foto: Barometern-OT/arkivbild

Dödsolyckan på Masten – dokumenteras i ny podd

Publicerad

Det var en kall valborgskväll i Kristianopel 1981. Gyllene tiders konsert lockade flera tusen fler besökare än väntat och det uppstod tumult vid insläppet i entrén på festplatsen Masten. Vid kvällens slut har tre ungdomar mist livet.

En del av de historiska väggarna från logen har sparats på Blekinge museum, där det klottrats autografer av flera artister som besökt Masten. Tomas Ledin, Pernilla Wahlgren, Ulf Lundell. Bland dem finns också Gyllene tider.

Konserten som tog tre liv

Bandet spelade en ruskigt kall valborgsmässoafton 1981 och det blev hysteriskt vid insläppet. Flera personer skadades allvarligt i trängseln och det slutade med att tre ungdomar trampades ihjäl. Gunnar Apell skulle fylla 29 år, Jan-Eric Gotthardsson var knappt 20 år och Eva Karlsson var 18 år gammal, samtliga tre från Kalmar län.

Det är nu 40 år sen och för att uppmärksamma händelsen har Barometern-OT:s reporter Frida Lindström producerat en dokumentär i poddformat.

– Det finns så mycket lokalhistoria som jag ville ge möjlighet att få berättas av de som ville det, säger Frida Lindström.

Hör henne samt anhöriga berätta om olyckan i klippet ovan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.