Foto: Johan Nilsson, TT

Man döms för grova barnvåldtäkter och barnporrbrott

Uppdaterad
Publicerad

Mannen i 30-årsåldern var åtalad för flera olika sexualbrott, bland annat grov våldtäkt mot barn. Nu har mannen dömts av Blekinge tingsrätt till rättspsykiatrisk vård.

Mannen från Skåne fälldes i Blekinge tingsrätt på tio punkter. Han anses ha gjort sig skyldig till tre fall av våldtäkt mot barn, varav två som anses grova utöver tre fall av barnpornografibrott, varav ett var grovt.

Han fälls även för tre fall av sexuella övergrepp mot barn, där ett bedöms som grovt. Dessutom fälls han för kränkande fotografering och påföljden blir att mannen överlämnas till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning.

Tvingas betala skadestånd

I förhör har mannen vidgått händelseförloppen kring åtalspunkterna men varken erkänt eller förnekat brott.

Brotten inträffade under början av 2018 och fram till mitten av fjolåret. Nu ska mannen betala skadestånd i olika summor till fyra personer på totalt 438 000 kronor.

Psykisk störning

Ett av brotten inträffade på en camping i Blekinge där han smyfotograferade kvinnor i en dusch. Flera andra har inträffat i Småland. I mannens mobil har det hittats över 700 illegala bilder och filmer.

En rättspsykiatrisk utredning har visat att han lider av en allvarlig psykisk störning. Tingsrätten ser en risk i att han återfaller i brottslighet av allvarligt slag och anser därför att vården ska vara förenad med särskild utskrivningsprövning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer