Kåre och Lilian Broms Johanssons vandrarhem totalförstördes i branden på Björkholmen i Karlskrona. Foto: SVT/Jennifer Alm

23-åring får sex års fängelse för Björkholmsbranden

Uppdaterad
Publicerad

En 23-årig man döms till sex års fängelse för grov mordbrand efter att ha orsakat branden på Björkholmen i Karlskrona då ett vandrarhem totalförstördes. Det meddelade i dag Blekinge tingsrätt.

På måndagen kom domen i den så kallade Björkholmsbranden där ett vandrarhem i ett 1800-talshus på Björkholmen i Karlskrona totalförstördes i en brand den 28 januari i år.

Den 23-årige man som stått åtalad för att ha orsakat branden döms nu till  sex års fängelse för grov mordbrand vid Blekinge tingsrätt. Han döms också till utvisning i femton år.

Han ska även betala drygt 150 000 kronor i skadestånd till ägarna av vandrarhemmet.

Köpte bensin timmar innan branden

Som bevisning har åklagaren bland annat visat upp ett kvitto och övervakningsbilder som visar att mannen köpt bensin några timmar innan branden och att den brandfarliga vätskan sedan hittats både där branden började och på mannens kläder.

Tingsrätten bedömer att det anses vara ställt utom allt rimligt tvivel att det är den 23-årige mannen som med avsikt anlagt branden genom att hälla ut brandfarlig vätska och tänt på.

”Inget annat tyder på annat än att NN varit fullt medveten om att hans åtgärd innebar en konkret fara för annans liv och hälsa samt omfattande förstörelse av annans egendom”, skriver tingsrätten.

Brottet bedöms som grovt eftersom branden anlades i ett tätt bebyggt område där risken för spridning till andra fastigheter var stor och därmed innebar fara för flera människors liv.

Nekar till brott

Åklagaren har tidigare sagt att det funnits skäl att genomgöra en rättspsykiatrisk undersökning av den tilltalade men tingsrätten bedömer att det inte har behövts.

23-åringen skadades svårt i branden och har under våren fått vårdas på sjukhus innan han flyttades till häktet. Han har hela tiden förnekat brott.

– Jag tycker att det är en hård dom. Tingsrätten dömer min huvudman mot hans nekande och man har valt att inte gå på att inhämta en större utredning. Man har bedömt att han är skyldig till detta men tycker inte att man fullt ut har beaktat hans oerhört allvarliga skador när man bedömt vilken påföljd han skulle få, säger Pia Lindström, advokat.

Däremot har de ännu inte bestämt om de kommer att överklaga domen.

Utöver den grova mordbranden döms han för två fall av stöld och skadegörelse men frias han från tre andra fall av skadegörelse.

Huset fungerade både som bostad och som vandrarhem och tidigt efter händelsen berättade ägaren Kåre Johansson att huset ska återställas:

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.