Hör tingsrättens lagman berätta om varför påföljderna för männen blir olika. Foto: SVT

Livstids fängelse för åtalad styckmördare – 18 år för medåtalad

Uppdaterad
Publicerad

Åklagaren har yrkat på livstid – försvaret på tidsbestämda straff.

Blekinge tingsrätt valde delvis åklagarens linje.

– Jag är nöjd och inte jätteförvånad att bara en av de två döms till livstid, säger åklagare Anna Johansson.

Det blev alltså som flera rättsexperter tidigare förutspått: livstids fängelse för den 22-åring som planerade och genomförde mordet på det 57-åriga offret i Karlskrona förra sommaren. 

23-åringen – som styckade kroppen – döms däremot till 18 års fängelse.

Styckmord i Karlskrona

Båda döms för mord och brott mot griftefriden.

Förutsättningarna inför dagen var följande:

Åklagare Anna Johansson hade yrkat på livstids fängelse för männen – hon vill se dem dömda för mord och menar att de gemensamt och i samförstånd planerat och genomfört mordet samt efteråt transporterat kvarlevorna till Varö där kroppen begravts.

Så här kommenterar hon tingsrättens dom:

– Det är inte jätteförvånande att bara den ena av de två tilltalade döms till livstid i första instans då den andre har medverkat under utredningen på ett sådant sätt att kroppen och mordvapnet kunnat anträffas. Jag har inte bestämt mig för om jag kommer överklaga domen eller inte.

Åklagare Anna Johansson menar att båda männen är skyldiga till mordet på 57-åringen. Foto: Michelle Hallberg/SVT

Tingsrätten om dödande slagen: ”En avrättning”

22-åringen, som var den som utdelade de dödande slagen med skiftnyckeln, har erkänt att han mördade 57-åringen, men ville ha ett tidsbestämt straff eftersom han under lång tid levt med svår psykisk ohälsa. Tingsrätten menar att det är en försvårande omständighet för honom att mordoffret var en anhörig och beskriver våldet mot offret som en ”avrättning”.

I rätten sa mannen att han är inställd på många år på anstalt och att han ska ägna tiden åt studier.

Hjälpte polisen – får mildare straff

23-åringen, som var den som styckade kroppen, ville också han se ett tidsbestämt straff och har bara erkänt medhjälp till mord.

Hans argument är att han varit behjälplig i utredningen, att han sedan tidigare är ostraffad, att han inte själv dödat 57-åringen samt att han varit manipulerad av den medåtalade mannen.

Att 23-åringen i förhör öppet berättat om hur gärningen gick till samt pekat ut mordvapen och gravplats ska ses som en förmildrande omständighet, enligt tingsrätten.

– Jag är inställd på att ta mitt straff och tar hellre livstid än att bli frikänd, uppgav han till läkare i samband med att den utvidgade rättpsykiatriska utredningen genomfördes under våren.

I klippet längst upp: Hör tingsrättens lagman Dan Sjåstad berätta om varför männen får olika straff.

Se bakgrunden till det uppmärksammade fallet förklarat på 60 sekunder:

Det här innebär livstidsstraff

Livstidsstraff är ett fängelsestraff som inte är tidsbestämt och som döms ut vid särskilt allvarliga brott.

Den som avtjänat minst 10 år av livstidsstraffet kan ansöka om att få det omvandlat till ett tidsbestämt straff. Ett livstidsstraff omvandlat till tidsbestämt straff får aldrig understiga 18 år.

Källa: Sveriges domstolar

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Styckmord i Karlskrona

Mer i ämnet