Den före detta KD-politikern förskingrade drygt en miljon kronor från Sillhövda AIK och Kristdemokraterna i Karlskrona. Foto: SVT

Dömd KD-förskingrare vill bli frikänd – fallet tas upp i hovrätten

Uppdaterad
Publicerad

Den före detta kommunpolitikern förskingrade miljonbelopp från Kristdemokraterna i Karlskrona och Sillhövda AIK. Tingsrätten dömde honom till ett år och tre månaders fängelse för grov förskingring, trots att han själv menat att det handlat om lån som han skulle betala tillbaka. I dag tog Hovrätten över Skåne och Blekinge upp fallet.

I början av 2018 upptäckte såväl fotbollsklubben Sillhövda AIK som Kristdemokraterna i Karlskrona att deras konton blivit länsade, och att totalt 1,1 miljoner kronor försvunnit. Misstankarna riktades snabbt mot den före detta kommunpolitikern, som satt i styrelsen i båda föreningarna.

I våras dömdes mannen till 15 månaders fängelse för grov förskingring, en dom som överklagades till hovrätten. Mannen menar att det handlat om lån som han ämnat betala tillbaka och att han därför ska frikännas från brotten.

– Han har hamnat i en ekonomisk svår situation där han inte klarat av att betala tillbaka det vid den tidpunkten han har velat, men det har hela tiden varit ambitionen, sa Thomas Bodström, försvarsadvokat, i samband med tingsrättsförhandlingarna.

Även åklagaren har överklagat domen, som vill se att fängelsestraffet skärps. Hovrättsförhandlingarna hölls under onsdagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.