Det är framför allt för bilden till höger som mannen döms. Övriga bilder ansågs inte vara tillräckligt kränkande av Blekinge tingsrätt. Foto: SVT/Polisen

Döms till fängelse för krigsbrott i Irak

Uppdaterad
Publicerad

Den 24-årige mannen, tidigare bosatt i Karlskrona, poserade med döda och skändade kroppar i Irak. I dag dömdes han, efter en unik rättegång i Sverige.

Det var under våren och sommaren 2015 som den 24-årige mannen var i Irak och slogs tillsammans med regimtrogna trupper mot Islamiska Staten. Vid minst ett tillfälle ska mannen då ha poserat bredvid fyra skändade kroppar och sedan publicerat bilderna i sociala medier. Han ska också ha lagt ut en film där döda kroppar släpas efter en bil.

I dag dömdes 24-åringen till sex månaders fängelse för krigsbrott.

– Det är en viktig dom och jag tycker det är glädjande att tingsrätten delar vår bedömning att döda personer är skyddade enligt krigets lagar och enligt svensk lagstiftning, säger Hanna Lemoine, kammaråklagare.

Flera av bilderna inte straffvärdiga

Det är framför allt en bild som mannen döms för, där han sitter på huk framför en skål med ett avhugget huvud och pekar på det med en skruvmejsel. Rätten menar dock att de andra bilderna inte är att anse som krigsförbrytelser:

[Det kan] inte komma ifråga att straffbelägga glädjeyttringar och segergester i anslutning till i och för sig döda personer. NN:s poserande m.m. inför de delvis avklädda döda personerna når enligt tingsrätten inte upp till den nivå där de är ägnade att allvarligt kränka den personliga värdigheten”, skriver Blekinge tingsrätt bland annat i sin dom.

– Detta får vi analysera och se om vi överklagar i just den delen, men det viktigaste är att tingsrätten fastställer att kränkande behandling mot döda personer är en krigsförbrytelse, säger Hanna Lemoine, kammaråklagare.

Straffvärde på ett års fängelse

Mannen har under rättegången nekat till brott och påstått att han blivit tvingad till att posera bilderna, men den förklaringen bortser tingsrätten ifrån.

– Jag är besviken över domen. Jag tycker det är tråkigt att rätten inte tagit tillräcklig hänsyn till att mannen kände sig tvingad av sina befäl att ställa upp på bilderna, säger Björn Lindmar, 24-åringens försvarare.

Enligt tingsrätten skulle straffvärdet för krigsförbrytelserna vara fängelse i ett år, men rätten tar i beaktande att 24-åringen redan avtjänar ett längre fängelsestraff för rån. Även åklagarens yrkande om livstids utvisning ogillas, då 24-åringen redan i den tidigare råndomen dömts till tio års utvisning.

Dagens dom är unik, då ingen tidigare har lagförts för ett liknande brott i Sverige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.