Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Robert Hedman är ordförande i Karlskrona SOK som krävs på 110 000 kronor som de tidigare fått utbetalt i integrationsbidrag. Foto: SVT

Förening efter betalningskravet: ”Känns jättesurt”

Uppdaterad
Publicerad

Fem kultur- och idrottsföreningar i Karlskrona tvingas betala tillbaka hundratusentals bidragspengar.

– Man känner sig blåst på konfekten. Vi har ju fått de här bidragen godkända innan, säger Robert Hedman, ordförande för Karlskrona SOK.

Efter gårdagens beslut i kultur- och fritidsnämnden står det klart att närmare 700 000 kronor i tidigare utbetalda integrationsbidrag till fem idrotts- och kulturföreningar i Karlskrona krävs tillbaka.

– Vi har haft verksamhet för de pengarna, de är använda. Vi sitter inte och har någon bank om kommunen plötsligt skulle ändra sig, säger Ivar Wenster, ordförande för Panncentralen som blir återbetalningsskyldiga på 260 000 kronor.

Folkets Hus-föreningen Panncentralen ska göra en egen intern revision för att själva gå igenom projektbidragen man mottagit.

Stod med i ansökan

För Karlskrona SOK handlar det om 110 000 kronor som ska betalas tillbaka. 60 000 kronor av dem är för projekt som inte genomförts. Resterande 50 000 kronor har däremot gått till ideella arbetstimmar, något som också stått med i ansökan enligt föreningsordföranden.

– De 60 000 har vi redan avsatt för återbetalning eftersom vi inte använt dem. Men de resterande 50 000 har vi fått godkända i vår projektplan som man utgår från att de läst. Det är ingen ekonomisk katastrof, men det känns ju jättesurt, säger Robert Hedman.

Men kultur- och fritidsnämndens andre vice ordförande Sophia Ahlin (M) håller inte med. Enligt henne sökte klubben drygt 170 000 kronor men beviljades bara 120 000.

– De ansökte även för ideella timmar och fick därför 50 000 mindre än de sökt. För vi kan inte bevilja ideella timmar, säger hon.

Pandemin satte stopp

Även Karlskrona IFK, Barn i Centrum och Föreningen Internationella Karlskrona blir återbetalningsskyldiga.

– Vi har ju inte kunnat genomföra de aktiviteter som var tänkt och därför är det naturligt att pengarna ska betalas tillbaka. Coronapandemin kom emellan det vi hade planerat att göra, så pengarna finns i föreningen, säger Victor Conrad på föreningen Barn i centrum som tvingas betala tillbaka hela sitt bidragsbelopp på 30 000 kronor.

Föreningarna har till den 12 mars på sig att lämna kompletterande redovisning till kommunen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer