Ebba tvingades väja för moped på cykelbanan Foto: Privat

Ebba, 13, väjde för mopedist – mamman rasar mot buskörning

Uppdaterad
Publicerad

Länge har Ebba Wiberg, 13, oroat sig snabbtgående mopeder på vägen till skolan i Lyckeby.

I går var olyckan framme.

Nu kräver hennes mamma stopp för motorfordon på den aktuella cykelbanan.

När vädret tillåter brukar 13-åriga Ebba Wiberg i Karlskrona ta cykeln från hemmet i Allatorp till skolan i Lyckeby.

Men den senaste tiden har hon oroat sig för trafiksäkerheten på cykelbanan eftersom hon blivit omkörd och trakasserad av ungdomar på mopeder.

Och vid halv fyra-tiden i går höll det på att sluta riktigt illa – 13-åringen tvingade i en nerförsbacke väja för en mötande moped och slog omkull ordentligt på cykeln.

– Tack och lov var ett vittne snabbt framme och larmade ambulans. Som tur är hade Ebba cykelhjälm, annars vet jag inte hur det hade slutat, säger mamman Sabina Wiberg.

Ska polisanmäla

Dottern fördes till akuten där hon syddes med sju stygn. Läppen var klyvd, näsan spräckt och hon hade flera skrapsår på kroppen.

– Hon är fortfarande chockad och kan bara få i sig flytande föda. Nu i efterhand känner jag att jag borde ha tagit hennes oro för att cykla på den här sträckan på ännu större allvar, säger Sabina Wiberg, som delade händelsen på sociala medier under torsdagen och där hon genast fick starkt stöd.

– Många har hört av sig och delar liknande erfarenheter. Det måste bli ett stopp på det här.

Händelsen kommer att polisanmälas.

– Vi vet inte vem förararen var i det här fallet, men jag vill göra en anmälan så att polisen kan ha kontroller längs cykelbanan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.