Sydöstranprofilen Björn Mogreen har hunnit fylla 67 och går nu i pension. Foto: SVT

Efter 40 år i brottens spår – nu blir tidningsveteranen pensionär

Publicerad

Karriären började med ett reportage om barnscouternas läger i Mörtsjöåsen.

Nu – tiotusentals artiklar senare – blir Sydöstranprofilen Björn Mogreen, 67, pensionär.

Många är de blekingar som genom åren har fått se Björn Mogreens byline vid frukostbordet, när de har suttit och läst lokaltidningen Sydöstran. Karriären började som korrekturläsare på tidningen i början av 70-talet, och utvecklades till att bli en av Blekinges främsta kriminalreportrar.

– Jag skickades på kurser med Jan Guillou, Leif GW Persson och Göran Skytte i början av åttiotalet, och efter det kände tidningsledningen att de var tvungna att få ut något av det. Då fick jag bli kriminalreporter, säger Björn Mogreen.

Förändrad genre

Under de många decennier som Björn Mogreen har jobbat med kriminaljournalistik, har han märkt en tydlig förändring i genren. Och inte till det bättre.

– Man gick djupare förr. Man satt på rättegångar flera gånger i veckan och man ville också veta varför något hade hänt. Nu får man en stämningsansökan i mejlen och om man har tid kanske man kan ta ut förundersökningen, och man går bara på rättegångar när det är de spektakulära fallen.

”Jag kanske får abstinens”

Vad han ska göra efter pensionen har han inte bestämt ännu – mer än att han inte kommer hoppa in som tidningsvikarie.

– Jag tror det kommer gå bra. Fast vem vet, jag kanske får abstinens. Det är ju en särskild puls när man åker ut på ett uppdrag, och alla speciella möten med människor går ju inte att ersätta. Men skrivandet kommer jag inte att sluta med, även om det bara blir för byrålådan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.