En älg tog sig under söndagen in på vattenlandet på Brunnsbadet i Ronneby. Foto: Bengt Haellquist

Efter älgdrama på badhus – riskanalys ska göras

Uppdaterad
Publicerad

Dagen efter att en älgkalv tog sig in på Brunnsbadet i Ronneby är badet öppet som vanligt. Däremot ska nu en riskanalys göras för att se om några säkerhetsåtgärder behöver tas.

Det var en dramatisk söndag på Brunnsbadet i Ronneby igår när en älgkalv tog sig in på badet och skrämde upp badgästerna.

Såhär dagen efter är anläggningschefen Peter Nilsson glad att det inte var en riktig högsommardag som älgen gjorde sitt besök. Då kan badet ha ungefär 3.000 badgäster.

– Det jag mest tänker är att jag är glad det inte var en kanondag med mycket folk. Nu hade vi bara ett par hundra gäster och det var tur. En förvirrad älgtjur är ingenting man leker med, säger Peter Nilsson.

En av besökarna var Ahmad Wasfi från Kallinge som befann sig på spa-avdelningen när älgen tog sig in på området. Han har aldrig tidigare sett en älg förut men lyckades fånga händelsen på film.

– Konstigt nog hade jag snackat med några vänner om att jag aldrig sett en älg förut så det var lite coolt. Men det var lite läskigt med för den var inte liten, säger Ahmad Wasfi.

Småskador repareras

Det var vid 15-tiden på söndagen som älgkalven hoppade över ett 1,80 meter högt stängsel och tog sig in nedanför brunnsterassen.

– Hade den bara gått några meter till vänster hade han hamnat på terrassen där det sitter folk och äter. Det är lyckligt att det gick som det gick, säger Peter Nilsson.

Den förvirrade älgen sprang runt i området och hela badet utrymdes. Förutom att älgen själv skadades måste vissa delar av badet nu repareras.

– Det är en del småskador som repareras efter hand, något räcke till en barnbassäng som blivit tillknycklat, men det är inget som stör badandet, säger Peter Nilsson, anläggningschef.

LÄS MER: Älgkalv sprang lös på badland

”Finns inte på världskartan”

Ronneby kommun ska även göra en riskanalys av händelsen.

Älgen hoppade över ett 1,80 meter högt stängsel, kommer ni att bygga högre stängsel efter detta?

– Vi har inte tittat på det än. Vi ska göra en riskanalys av detta och då får vi diskutera det men vi behöver hämta specialistkunskap från andra. Det finns inte på världskartan att sådant här ska hända, säger Peter Nilsson.

Dramat slutade med att älgen hoppade över stängslet igen och tillbaka ut i Brunnsskogen. Under söndagen gjordes bedömningen att älgen inte var så pass skadad att den behövde efterlysas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.