I veckan fick Blekinge Museum öppna upp efter åtta månaders nedstängning. Foto: SVT

Efter åtta månader: Nu öppnar länsmuseet igen

Publicerad

Det var inte bara coronapandemin som tvingade Blekinge museum att slå igen portarna. I oktober kunde man konstatera att havsvatten trängde in under 1800-talsbyggnaden i Karlskrona. Men nu, åtta månader senare, kan museet öppna upp igen – dock i begränsad form.

– Man har inte ett museum för att hålla stängt. Den publika delen är central för ett museum, säger museichef Marcus Sandekjer som är glad över att museet nu kan öppna för besökare igen.

I oktober meddelade Blekinge museum att verksamheten stänger tills vidare. Anledningen var att havsvatten trängt in under museets byggnader, vilket skapar fukt och mögel.

– Det har nu gjorts olika åtgärder, bland annat satts in undertrycksfläktar för att få bort mögelsporer. Sedan har det gjorts olika typer av mätningar. Det går framåt, men det är steg för steg, säger museichef Marcus Sandekjer.

Så det är lång ifrån hela Blekinge museum som kan öppna upp igen i dag.

– De drabbade byggnaderna kommer vara stängda minst hela 2021. Vi hoppas kunna öppna upp någon av byggnaderna i början av 2022, men risken är att några byggnader kommer vara stängda i flera år.

Mycket hålls utomhus

De aktiviteter som Blekinge museum nu kan öppna kommer främst vara utomhus. De nya aktiviteterna efter öppningen kommer att ha temat arkeologi och hållas på museigården.

Även en uppdaterad variant av den världsarvsutställning som invigdes för ett år sedan i Grevagården öppnar, liksom lekparken och barockträdgården.

– Att kunna öppna nu känns väldigt roligt. Det känns som att det har fattats en vital del i museiverksamheten när vi hållit stängt, säger Marcus Sandekjer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.