• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Sörby, i Örebro kommun, Örebro län. Det brinner i en byggnad på Restalundsvägen 20 med kraftig rökutveckling. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Örebro.

Jan Björkman (S) Foto: SVT

Efter avhoppet – nu bryter S-veteranen tystnaden

Uppdaterad
Publicerad

Krisen eskalerade i fredags. Men först nu kommenterar Olofströms S-ordförande, Jan Björkman, konflikten inom partiet.

– Många har varit missnöjda med Saras ledarskap, säger han.

Striderna som skakar S i Olofström fick i fredags kommunalrådet Sara Rudolfsson att avgå. Källor till SVT Nyheter Blekinge uppgav då att det handlade om en personkonflikt med Jan Björkman – arbetarekommunens och kommunfullmäktiges ordförande i Olofström.

Först i dag väljer han att kommentera den interna krisen.

S-bråket i Olofström

– Det är väldigt tråkigt att vi nu blir av med kommunalrådet. Det beror på en konflikt som har varit ett bra tag. Sara Rudolfsson bestämde sig för att avgå i höstas, men jag bad henne att stanna. Konflikten beror på att vi tidigare varit vana vid att partiet bestämt politikens långsiktiga inriktning. Det har ifrågasatts, säger Jan Björkman.

Källor till SVT Nyheter Blekinge säger att det handlar om samarbetsproblem mellan henne och dig, vad säger du om det?

– Så enkelt är det inte. Det handlar om många som har varit missnöjda med hennes sätt att leda kommunen.

Oppositionen, framförallt Rolf Jönsson (C), ser det som att gubbmaffian tvingat bort Sara Rudolfsson. Vad säger du om den kritiken?

–  Den kritiken stämmer inte. Det fanns en minoritet som tyckte att Sara kunde vara kvar. De som stöttade henne var gubbar över 50. Rolf Jönsson kanske känner till gubbvälde från Centerpartiet, säger Jan Björkman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

S-bråket i Olofström

Mer i ämnet