• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Kumla kommun, i Örebro län. Det kommunala dricksvattnet är påvisat förorenat av bakterier. Kommunledningen uppmanar alla att koka vattnet före förtäring. Läs mer här

Malin Åman (C) är kritisk och Jan Björkman (S) svarar. Foto: Privat och SVT

Efter avstängd webbsändning i Olofström: ”Det liknar censur”

Publicerad

Tittarna fick inte veta varför. Politikerna blev medvetna om det först i efterhand. Direktsändningen på webben stängdes av under debatten.
– Det handlar om demokrati, säger Malin Åman (C).

De som följde måndagens debatt via Olofströms hemsida fick inte se hela och blev inte heller informerade om varför direktsändningen av kommunfullmäktige avbröts. Politikerna själva blev medvetna om att webbsändningen stängts av först när mötet var slut, något som P4 Blekinge var först med att berätta.

– Jag tycker att det var dåligt och jag har sällan blivit så paff. Efter mötet fick jag ett sms från en tittare som skrev att sändningen brutits. Det handlar om demokrati och insyn. Jag är väldigt förvånad över att man utan att säga någonting bara har brutit sändningen. Det liknar censur, säger Malin Åman (C), som är ledamot i kommunfullmäktige i Olofström, till SVT Nyheter Blekinge.

Skickade in fråga

Hon hade skickat in en skriftlig fråga, en så kallad interpellation, om varför kommunrevisionens ordförande i Olofström väljs från något av de styrande partierna.

– Det är emot demokratisk praxis. Det blir att man granskar sig själv, säger Malin Åman (C) om varför hon ville debattera frågan.

Hon menar att kommunrevisionens ordförande i stället bör vara någon från oppositionen. Men det var debatten som följde efter hennes fråga som inte visades i webbsändningen. 

Bemöter kritiken

Under måndagens kommunfullmäktige flyttades hennes fråga till slutet av mötet och sändningen stängdes av innan debatten började. Motivet var att den kunde innehålla personuppgifter om en enskild.

– Jag fick frågan av kommunchefen och jag hade inga synpunkter på det. Skälet hade med de nya reglerna om GDPR att göra som jag förstod det, säger kommunfullmäktiges ordförande Jan Björkman (S).

Varför berättade du inte det under mötet, att nu avbryts sändningen av det här skälet?

– Jag tänkte inte på det. Jag hade nog att göra med att leda förhandlingarna. Det föresvävade mig inte på något vis att jag skulle kommentera det. Det är inte jag som sköter sändningarna heller och jag är inte inblandad i det, säger Jan Björkman (S).

Om sändningen ska avbrytas i framtiden, ska du signalera det klart och tydligt?

– De tjänstemän som sköter sändningarna får nog säga till. Jag har nog att göra ändå, säger Jan Björkman (S).

Är besviken

Men Malin Åman (C) är missnöjd med förklaringen till den avstängda sändningen.

– Det är det sämsta av allt dåligt. Hade han sagt det på mötet hade man haft chans att diskutera det. Och de som följde webbsändningen trodde ju det var tekniska problem. Det är fult och jag är besviken, säger hon.

SVT Nyheter Blekinge har även, utan resultat, sökt Olofströms kommunchef Iréne Robertsson med frågan om varför tittarna inte informerades under sändningen om det planerade avbrottet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer