Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Karlshamn Energis styrelse är nu upplöst, då ledamöterna lämnat sina uppdrag i protest mot det politiska beslutet att stoppa den planerade utbyggnaden av bolagets huvudkontor. Foto: SVT

Efter byggstoppet: Keabs styrelse upplöst – vd:n sparkad

Uppdaterad
Publicerad

Nio av elva styrelseledamöter i Karlshamn Energi lämnade i går sina uppdrag i protest mot det politiska beslutet att stoppa den planerade utbyggnaden. Samtidigt entledigades vd:n Anders Strange.

Styrelsemötet hölls under onsdagen.

– Jag kan bekräfta att nio av elva ledamöter valt att lämna styrelsen. Vår vd blev entledigad, säger Annika Westerlund (S), avgående styrelseordförande till SVT Nyheter Blekinge.

Endast Sverigedemokraternas styrelsemedlemmar sitter kvar, enligt uppgifter till SVT.

Bakgrunden är det nya styrets beslut att stoppa byggplanerna för Karlshamn Energi – ett beslut som kan kosta kommunen 40 miljoner kronor.

– Vi har ingen samsyn med ägarna och därför valde styrelsen att avgå, säger Annika Westerlund.

Moderaten Per Erlandsson valde också han att lämna styrelsen.

–Jag kan inte ställa mig bakom ett beslut som innebär att vi kastar pengar i sjön. Det kommer på sikt att drabba bolagets kunder och kommuninvånarna i Karlshamn. Samtidigt som vi sitter fast med ett olöst problem, säger han.

”Inte förvånad”

Oppositionsrådet Per-Ola Mattsson (S) har varit öppet kritisk mot det nya styrets beslut att stoppa bygget. Han blev inte förvånad över beskedet att flera styrelsemedlemmar lämnar.

– Det är en omöjlig situation för dem. De har känt sig tvungna att lämna, det fanns inget annat alternativ.

Inte heller kommunstyrelsens ordförande Magnus Gärdebring (M) är särskilt överrraskad.

– Jag är inte överdrivet förvånad. Men det blir en del extra arbete för att hantera situationen.

SVT har sökt vd Anders Strange utan resultat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.