Minkar på minkfarm i Danmark. Foto: Mads Claus Rasmussen/EPA/TT

Efter coronautbrott: Minkuppfödare ska granskas

Uppdaterad
Publicerad

Efter coronautbrott på minkfarmar under förra året ska uppfödningen granskas. Det är regeringen som tillsätter granskningen – för att upptäcka smittorisker i samband med minkuppfödning.

Under hösten spred sig coronaviruset till 13 minkfarmar på Listerlandet i Blekinge, och i januari kom beskedet att all minkuppfödning under 2021 förbjuds.

Nu vill regeringen granska djurhållningen på minkfarmar för att se över risken för utbrott av nya smittor mellan mink och människa.

– Sverige är världsledande när det kommer till djurhälsa och smittskydd vilket bland annat våra låga nivåer av användning av antibiotika till djur vittnar om. Trots detta har vi kunnat se en smittspridning av det nya coronaviruset inom och mellan minkbesättningar i Sverige. Därför ser regeringen ett behov av en översyn av de föreskrifter som rör specifikt minkuppfödning för att se om det finns några ytterligare åtgärder att vidta, säger landsbygdsminister Jennie Nilsson i ett pressmeddelande.

Så här kommenterade Svensk Minks VD beskedet om att stoppa minkuppfödningen:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.