Ingen ska längre kunna se vilka valsedlar du tar när du röstar. Foto: TT

Karlskrona ökar personalstyrkan och byter lokaler inför EU-valet

Uppdaterad
Publicerad

Om två månader är det val till Europaparlamentet. Den färska lagen om skärpt valhemlighet gör att Karlskrona ökar personalstyrkan inför valet och några vallokaler byts också ut.

Det kommande Europaparlamentsvalet i maj är det första valet efter höstens lagskärpning om stärkt valhemlighet.

– Det ska vara fritt från insyn när en person som röstar ska ta valsedlar. Ingen annan ska se vilka valsedlar en person tar, säger Katarina Johansson (C), som är valnämndens ordförande i Karlskrona.

Fler behövs

För Karlskronas del betyder det att fler röstmottagare behövs under förtidsröstningen den 8 till 25 maj och på valdagen den 26 maj.

Kommunen har 39 valdistrikt och har beslutat att öka bemanningen till åtta röstmottagare i varje. Totalt kommer kommunen alltså att behöva rekrytera 312 röstmottagare.

Byter vallokaler

I vissa fall tvingas även kommunen byta ut vallokaler där den stärkta valhemligheten inte kan garanteras.

– Vi har haft vallokaler som inte varit bra. I sådana fall har vi hittat andra. Man måste ha en lokal som är tillgänglig för alla, det är absolut viktigast. Det måste kombineras med möjligheten att de röstande ska kunna ta valsedlar utan att någon annan ser, säger Katarina Johansson.

Karlskrona är en av kommunerna som just nu söker röstmottagare inför EU-valet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.