Foto: SVT

Efter den extrema torkan – sämsta skördeprognosen sedan 1992

Uppdaterad
Publicerad

Det extremt torra och varma vädret har gjort att varken höst- eller vårsådda grödor har kunnat utvecklas ordentligt i södra Sverige i år. Lantmännens årliga prognos visar på totalt 4,2 miljoner ton för den svenska skörden – den lägsta siffran sedan 1992.

För södra Sverige innebär den extrema torkan och värmen vi haft att det blir låga avkastningar på spannmål och en vallskörd långt under vad som är normalt. Hektarskördarna är cirka 30 procent lägre än snittet för de fem senaste åren.

‒ Vi fick en del lokala skurar i regionen, men de kom för sent, säger Fredrik Bodin, regionchef Syd, Lantmännen Lantbruk.

Årets förväntade skörd kommer innebära stora förluster för Sveriges lantbrukare.

‒ Det är väldigt beklagligt att Sveriges lantbrukare kommer drabbas hårt ekonomiskt av rådande vädersituation och kommande skördeminskning. Det gäller inte minst våra animalieproducenter som, förutom minskad spannmålsskörd, också riskerar att tidigt få brist på grovfoder, säger Elisabeth Ringdahl, divisionschef på Lantmännen Lantbruk.

Skörden har nu påbörjats i södra Sverige. Lantmännen har börjat ta emot höstkorn och skörden av raps startade i juli, något tidigare än vanligt.

‒ Rapsen har, till skillnad från stråsäd som exempelvis vete och korn, en stor pålrot och har lyckats stå emot torkan bättre än stråsäden. Utsikterna för rapsen ser därför bättre ut än för övriga grödor. För stråsäden förväntar vi oss betydligt lägre avkastning, av sämre kvalitet än normalt, säger Fredrik Bodin på Lantmännen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.