Efter elprischocken: Mer jobb för sotare när fler vill ha kamin

Publicerad

Karlskronas sotare har haft betydligt mer att göra den här vintern än tidigare.

Fler vill nämligen installera en eldstad hemma – den främsta orsaken är de höga elkostnaderna.

Under coronapandemin har många arbetat hemifrån och då har sotare noterat att det eldats mer i bostäderna. Det var också då som flera husägare passade på att renovera hemma – bland annat blev det populärt att installera någon form av eldstad.

– Då fick vi mer att göra genom att besikta nya eldstäder och sota de som användes mera, säger Simon Schön, sotare i Karlskrona.

Men nu har det skett en markant ökning och orsaken den här gången är att elpriset har skenat den senaste tiden.

–  Det har ökat väldigt mycket, man märker att folk vill ha en annan värmekälla, säger Matilda Strandberg, platschef på Skorstensfejarmästarna i Syd.

Kim skaffade kamin: ”Beror på energikostnaderna”

En av de kunder som lagts till på sotarnas lista är Kim Petersson i Karlskrona. Efter att hans kostnader för uppvärmning av huset ökade, valde han att installera en kamin i vardagsrummet.

– Nu ska den bara kontrolleras så kan vi börja använda den och förhoppningsvis få ner kostnaderna, säger han.

Hör honom berätta om investeringen i klippet.

Här är sotarens bästa tips

Kolla upp hur ofta du bör sota

Under pandemin valde många att flytta ut till sina fritidshus och sommarstugor i Blekinge skärgård. Om eldstaden i huset har använts mer än vanligt, är det viktigt att den sotas oftare än vart tredje år, som annars är regeln för mindre hus.

Kontrollera vad som kan eldas

Läs manualen till din kamin för att se vad som bäst lämpar sig att elda i just din variant. Enligt sotare Simon Schön är det bästa alternativet torr ved, gärna björk.

Håll eldstaden ren

Det kan vara bra att mellan sotningarna, som i vanliga hus normalt sker en gång om året, hålla din eldstad så ren som möjligt. Då undviker du risken för soteld och att andas in farliga partiklar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.