Foto: SVT/TT

Minkbasens besvikelse: Får bara 60 miljoner i stöd

Uppdaterad
Publicerad

Nu är det klart hur mycket ersättning minknäringen får efter förbudet mot minkavel under pandemin. En summa som är bra mycket lägre än vad branschen behöver, menar Svensk Mink vd:n Jörgen Martinsson.

– Den räcker inte på långa vägar. Det är bekymmersamt.

36 ansökningar kom in till Jordbruksverket där minkuppfödare sökt ersättning för den uteblivna produktionen under 2021 – då det blev förbud mot minkavel.

Ungefär hälften av dessa kommer från gårdar placerade på Listerlandet i Sölvesborg.

Minknäringen menade redan innan att den ersättningsnivå som Jordbruksverket föreslagit var för låg – och ersättningen som nu faktiskt kommer att delas ut är ännu lägre, efter regeringens beslut.

Ville ha över 100 miljoner

Från branschens sida har man tidigt pekat på att det behövs åtminstone 100 miljoner för att näringen inte ska förlora på förbudet. Jordbruksverkets utredning kom fram till 83 miljoner – men regeringen landade på beslutet om 60 miljoner kronor i ersättning.

– Det motsvarar ungefär 70 procent av det som Jordbruksverket har räknat fram att de olika företagen skulle få. Det är klart att det blir problematiskt när ersättningen blir så pass mycket mindre, säger Jörgen Martinsson, vd för branschorganisationen Svensk Mink.

För lite förståelse

Han menar att förståelsen för minknäringen är låg.

– Vi har varit på jobbet varje dag, men inte fått producera någonting. Utifrån det så har man i vissa fall inte förstått hur näringen fungerar. Det är bekymmersamt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.