Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Se vad Lars Beckman (M), ordförande för kommunrevisorernas kommer kritisera – och svaret från en av de ansvariga politikerna. Foto: SVT

Efter fördyringen på 130 miljoner – kritik väntar ansvariga politiker

Publicerad

Ansvariga politiker kan räkna med kritik efter miljonrullningen i byggprojektet på Östra Piren i Karlshamn.

Det menar kommunens revisorer, som inleder en granskning av turerna bakom fördyringen av projektet – efter att nybyggnationen visade sig bli 130 miljoner dyrare än planerat.

I juni sa kommunstyrelsen ja till att utöka borgensramen med 130 miljoner kronor för att bygga etapp fem på Östra Piren, ett bygge som ska inrymma 700 arbetsplatser, restaurang, biograf och konserthall.

Detta efter att det kommunala bolaget Karlshamnsfastigheter, som ansvarar för nybyggnationen, sett att de budgeterade 300 miljonerna inte skulle räcka.

Kommunrevisorerna: ”Inte gått enligt plan”

Nu reagerar kommunens revisorer på hur ärendet har skötts.

Med bakgrund av att nybyggnationen på piren både blivit dyrare och dragit ut på tiden, menar revisorerna att moderbolaget Stadsvapnet – som har det övergripande ansvaret för de olika kommunala bolagen – borde ha tagit fram underlag som visat hur projektet ska slutföras i tid. Och hålla budget.

I stället skickades frågan direkt till kommunstyrelsen.

– Piren fem-projektet är stort. Det är komplext och man har visat historiskt att saker och ting har fördröjts och inte gått enligt plan. Därför riktar vi frågor till Stadsvapnet, som vi anser borde ha berett frågan, säger Lars Beckman (M), ordförande för kommunrevisorerna.

Marie Sällström (S), ordförande i Stadsvapnet, håller inte med revisorerna och menar att moderbolaget har tagit sitt ansvar. 

– Vi har olika uppfattning kring just det här ärendet, säger hon.

Stadsvapnet AB, är moderbolag, och har ett övergripande ansvar över de kommunala bolagen, bland annat Karlshamnsfastigheter som bygger etapp fem på Östra piren. Foto: SVT Design

Kommer att rikta kritik

Nu kommer revisorerna inleda en granskning av beslut som fattats kring byggprojektet och trots att den ännu är i sin linda, menar Lars Beckman (M) att det redan uppdagats tillräckligt med fel och brister i hanteringen.

– Vi kommer rikta allvarlig kritik. Det är bara frågan vilken nivå av kritik vi kommer att rikta till de olika organisationerna i kommunkoncernen, säger han.

Se mer i videoklippet

Den kommunala revisionen är ett lokalt demokratiskt kontrollinstrument med uppdrag att granska den verksamhet som bedrivs i kommuner och regioner samt pröva ansvarstagandet.

Varje kommun och region ansvarar för revisionen av sin verksamhet.

Den kommunala revisionen granskar på fullmäktiges uppdrag och revisorerna är förtroendevalda. De biträds av sakkunniga yrkesrevisorer. Tillsammans prövar de om verksamheten är ändamålsenlig och effektiv, om styrningen är tillräcklig och om räkenskaperna är rättvisande.

Källa: Sveriges Kommuner och Regioner (SKR)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Östra Piren i Karlshamn

Mer i ämnet