Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Markägaren Magnus Wikdahl och flera boende i Torhamn har forfarande inte gett upp hoppet om byggplanerna. Spela klippet för att få höra mer om turerna. Foto: Karin Karltun/SVT

Efter försvarets nej – boende hoppas fortfarande på byggplaner i Torhamn

Publicerad

Först hade försvaret inget emot Magnus Wikdahls planer på lägenheter och ett serviceboende i Torhamn. Sedan ändrade försvaret sig. Men hans dröm om att utveckla Torhamn lever vidare.

Torhamns by har en vacker utsikt över Blekinge skärgård. Från tätorten är det bara tre mil till Karlskrona – och så två kilometer till Försvarsmaktens skjutfält på Torhamns udde, något som har visat sig ställa till det.

– Det finns ett stort behov av bostäder här, säger Magnus Wikdahl.

Det är fler som tycker som honom, både Torhamns samhällsförening och PRO har länge stöttat planerna.

Satte igång arbetet själv

Så 2010 tog Magnus Wikdahl ett eget initiativ till en ny detaljplan för den mark han äger i centrala byn.

– På den tiden godkände försvaret detta området, säger han.

Planen stoppades den gången av en granne, men 2019 kontaktade Karlskrona kommun Magnus Wikdahl och ville blåsa liv i planerna igen.

Försvaret satte stopp

Under arbetet med den nya detaljplanen meddelade försvaret inte några invändningar. Men vid det avslutande samrådet 2021 valde försvaret plötsligt att motsätta sig planen, något som BLT var först med att rapportera om.

– Jag blev väldigt förvånad i och med att vi fått ett positivt besked innan, säger Magnus Wikdahl.

Efteråt har både Torhamns samhällsförening, PRO och Magnus Wikdahl försökt få svar från försvarsmakten. De är kritiska till den motivering som de gav i sitt utlåtande.

– De har bara skissat upp vad de själva tror att bullernivån ligger på, säger Magnus Wikdahl.

Nu planerar han att anlita en miljöjurist för att driva ärendet vidare rättsligt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.